Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Albert92 ........... (7644 niezalogowanych)
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
9 książkę z serii Alex Kava - pt. "Śmiertelne napięcie"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
"Opowiesc mezczyzny, ktory zarabia spiac" Kedzierskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
skafander00 napisał:
sih87 -Nie,hehe.Pisałam o "Witkacym"-malarz.
Nie tylko malarz, bo rowniez pisarz.
Przeczytalas ksiazke i nie wiesz o czym/kim jest, lub o ktorym Witkiewiczu??? Przeczytalas o Witkiewiczu, pseudonim Witkacy i nie zapamietalas nic. Jego ojciec tez byl malarzem i rowniez pisal, lecz nie uzywal pseudonimu Witkacy, wiec nie moglas sie pomylic.
Nie mozna sie juz chyba bardziej osmieszyc.
Napisz moze cos o historii, kilkakrotnie bylas o to proszona na forum i odmawialas, a podobno jestes w tejdziedzinie znawca z legalnym dyplomem. Teraz wiadomo dlaczego odmawialas

Moj niezyjacy juz dziadek mawial, ze klamac to trzeba umiec.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
123 Posty
Aga Luba
(Luba)
Stały Bywalec
Trochę głupio sie przyznać, że dopiero teraz przeczytałam (gdyz mam wariacje na cd i dvd): Bram Stoker "Dracula". Wspaniałe czytadło.
Aktualnie jestem w trakcie literatury amerykańskiej (za którą, pomijając McCarthiego) nie przepadałam i widzę, że zrobiłabym duży błąd. Jest ktoś na miarę Salingera i jego "Buszującego" i nazywa się Marisha Pessl. "Wybrane zagadnienia z fizyki katastrof". Bardzo to erudycyjne, czasem za bardzo wysilone, ale ma klasę. No a oprócz tego jak najbardziej "Listy" Mrożka z Lemem. Pała staje i chwała im za to
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
Hilton napisał:
skafander00 napisał:
sih87 -Nie,hehe.Pisałam o "Witkacym"-malarz.
Nie tylko malarz, bo rowniez pisarz.
Przeczytalas ksiazke i nie wiesz o czym/kim jest, lub o ktorym Witkiewiczu??? Przeczytalas o Witkiewiczu, pseudonim Witkacy i nie zapamietalas nic. Jego ojciec tez byl malarzem i rowniez pisal, lecz nie uzywal pseudonimu Witkacy, wiec nie moglas sie pomylic.
Nie mozna sie juz chyba bardziej osmieszyc.
Napisz moze cos o historii, kilkakrotnie bylas o to proszona na forum i odmawialas, a podobno jestes w tejdziedzinie znawca z legalnym dyplomem. Teraz wiadomo dlaczego odmawialas

Moj niezyjacy juz dziadek mawial, ze klamac to trzeba umiec.

Swoja drogą, polecam dla osób zainteresowanych sztuka i historia " Wybór pism estetycznych" stanisława Witkiewicza wyd. Universitas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
108 Postów
EWA J
(ewunia200)
Początkujący
w zeszłym miesicu pochłonęłam Sitiga Larsona Millenium(wszystkie 3 !) a ostatnio Gwałt Chmielewskiej,lubie kryminaly i jako prezent zawsze domagam sie książek o tej tematyce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Hilton-Pisałam do kolegi,więc mniemam,że czytając biografię A.Żakiewicz pt"WITKACY"dojdzie do tego,że ww.był nie tylko malarzem,pisarzem,ale........fotografem.Teraz Ty się ośmieszyłeś nie podając tego trzeciego,więc wybuchnę salwą szelmowskiego śmiechu hahahahha.
P.S.Skoro tak utyskujesz o inf.nt.historii to zagadaj na priv.Zarzucasz mi milczenie w tej kwestii a ja WIELOKROTNIE pisałam,że takie kwestie będę poruszała na priv.nie zaśmiecając tematów.
sih87-Universitas jest świetnym wydawnictwem Uniwersytetu Warszawskiego.Wydali tam świetną książkę nt.herezji w kościele oraz o Stanisławie Auguście.Polecam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Asia Płotka
(plociak)
Wiking
Ostatnio przeczytałam "wykolejony" autorstwa Jamesa Siegela. Teraz czytam, a raczej pochłaniam "Pięćdziesiąt twarzy Greya"Eriki Leonard. Swoją drogą polecam. Mam zamiar wrócić do "mężczyzn, którzy nienawidzą kobiet" i doczytać dwie pozostałe części. No i na pewno sięgnę po "jeźdźca miedzianego" Paulliny Simons - póki co lepszej nie miałam okazji czytać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
4altee napisał:
Na początek,ktoś mi wyjedzie z kursem norweskiego.Już zamówiłem na necie.Jako,że jestem fanem Stefana K,to ostatnio zmęczyłem "Misery".Aktualnie w wolnym czasie,przeważnie około północy, zaczytuję się w kilkutomowej książce o Adolfie Hitlerze,o jego wizji imperium germańskiego. Ja na pewno powrócę kiedyś do Jacka Londona"Martin Eden",Michaił Bułhakowa"Mistrz i Małgorzata",Umberto Eco"Imię Róży".Z fantastyki ostatnio czytałem "Metro"Dimitriego Glukhowskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
skafander00 napisał:
Hilton-Pisałam do kolegi,więc mniemam,że czytając biografię A.Żakiewicz pt"WITKACY"dojdzie do tego,że ww.był nie tylko malarzem,pisarzem,ale... fotografem.

Ale ja o tym tym wiem Fotografował świetnie moja ulubione to portret Tadeusza Langiera.

Był jeszcze teoretykiem sztuki i "filozofem"

PS Lubie gadać o Witkacym

sih87-Universitas jest świetnym wydawnictwem Uniwersytetu Warszawskiego.Wydali tam świetną książkę nt.herezji w kościele oraz o Stanisławie Auguście.Polecam.

Oni wydaja prawie same świetne książki. Przykładowo wydali sporo Micińskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok